БЕШИХА СВИНЕЙ - ПІДСТУПНА ХВОРОБА

Дата: 21.10.2024 15:10
Кількість переглядів: 10

Бешиха свиней – інфекційна хвороба, якою хворіють свині віком від 3-х місяців і старші, характеризується септицемією і запальною еритемою шкіри, при хронічному перебігу – ендокардитом, поліартритами та некротичними ураженнями шкіри. На дану хворобу хворіють люди, особливо працівники боєнь, свиноферм, спеціалісти ветеринарної медицини, м’ясники. Це досить поширена хвороба і трапляється майже усюди, де розводять свиней, наносячи значних економічних збитків внаслідок високої летальності та вимушеного забою хворих тварин. Бактерії бешихи дуже поширені серед багатьох видів птахів, комах, гризунів, членистоногих. Трапляються в харчових  продуктах, гниючих трупах, річковому мулі, стоячих водоймах, в грунті багатому на органічні речовини, де й при сприятливих умовах можуть розмножуватися.

Збудник досить стійкий у зовнішньому середовищі, у воді зберігає життєздатність до 100 днів, у грунті до 130 днів, у трупах до 9 місяців. Під час варіння м’яса кусками до 10 см бактерії гинуть через 2,5 години. Разом з тим збудник не стійкий до дії дезінфікуючих речовин 2% розчин їдкого натру, формаліну, 10-20% розчин гашеного вапна та інші вбивають його миттєво.

За звичайних умов хворіють свині з 3-х місячного віку, можуть і молодші при відсутності вакцинопрофілактики у свиноматок, інколи ягнята до 4-8 місячного віку, як виняток кури, індики, качки, гуси, одинокі випадки трапляються в коней, ВРХ, собак та інших тварин. Основним джерелом збудника є хворі свині, які в період гострого перебігу хвороби виділяють з сечею, калом  і іншими екскрементами вірулентні бактерії. Зараження в основному відбувається через травний канал, рідше через шкіру.

Фото без опису

Для даної хвороби характерні сезонність, частіше в кінці літа на початку осені, коли стоїть жарка погода, свині розміщені в тісних, душних, погано провітрюваних приміщеннях, в разі сильного перегрівання або переохолодження при транспортуванні, а також стаціонарність.

При  проникненні збудника в організм проходить руйнація захисних бар’єрів, проникає в кров, лімфу і паренхіматозні органи, розвивається септичний процес, глибокі дистрофічні зміни в органах і тканинах, що зумовлює значні застійні явища в шкірі і органах (почервоніння і синюшність). Швидко розвивається серцева недостатність, набряк легень і настає загибель тварини.

Період від проникнення збудника в організм до прояву клінічних ознак досить короткий і становить 2-4 доби. Розрізняють блискавичний , гострий, підгострий та хронічний перебіг хвороби, а також білу, септицемічну, шкірну (кропив’янка) та латентну форми. Ще де-кілька років тому блискавична форма бешихи зустрічалася досить рідко як в колективних господарствах, так і в дворогосподарствах громадян, встановився стереотип  даної хвороби – різке підвищення температури тіла тварини і темно- червоні еритематозні плями на шкірі, після введення антибіотиків через декілька годин тварина одужувала. Але враховуючи безсистемне і безконтрольне примінення антибактеріальних препаратів, особливо в дворах власників, а часто-густо і не спеціалістами, а самими власниками, придбання молодняка поросят не в колективних господарствах, де регулярно проводилася всьому поголів»ю вакцинопрофілактика і поросята отримували імунітет з молозивом, а на ринку, або від власної свиноматки, які роками не щеплюються від бешихи, призвело до більшої агресивності збудника і проявів блискавичної форми. При даній формі хвороби розвиток клінічного симптомокомплексу запізнюється, тварина може загинути впродовж кількох годин, а в основному через 1-2 доби (порося вранці було жваве, їло, а ввечері можливий агональний стан і падіж), температура тіла досить висока -42-42,5 градусів Цельсія, порушення координації рухів, дихання важке, розвивається різкий набряк легень, синюшність вух, підгрудка, черева, кінцівок і тварина гине. Інші, вище перераховані форми бешихи протікають більш продуктивно і при своєчасному втручанню ветеринарного спеціаліста піддаються лікуванню і видужуванню тварин. Найкращий ефект при приміненні гіперімунної сироватки проти бешихи свиней, яка на даний час досить дорога і не витребувана спеціалістами, і антибіотиками. Дані препарати вводять внутрішньом’язево, разом або окремо, з розрахунку 1,5-2 мл сироватки на 1 кг маси тіла, антибіотики не пролонгованої дії 5 -10 тис. ОД на 1 кг маси згідно настанови по використанню, а пролонгованої дії (біцілінова, циклоспоринова, тіланова групи -15-20 тис. ОД на 1 кг маси з інтервалом в добу) з одночасним застосуванням симптоматичних препаратів (сердечні, послаблюючі, болевтомлюючі, протиалергічні і інші).

Прояви блискавичної форми бешихи реєструвалися в минулих роках в декількох населених пунктах району, в даний час дане захворювання проявляється в с. Новоселиця, м. Полонне, а тому не потрібно проявляти панічних настроїв і розповсюджувати не достовірні дані щодо спалаху АЧС, КЧС в цих населених пунктах і приховування даних хвороб спеціалістами державної ветеринарної медицини. Біологічні матеріали від вимушено забитих свиней і трупів відправлялися в Шепетівську МДЛВМ і Хмельницьку РДЛВМ, чума виключена, а підтверджена бешиха. При загибелі тварин не вивозьте їх в придорожні канави, ліс чи посадку, або інші місця, а звертайтеся в міську раду ОТГ і дільничну лікарню ветмедицини для відправки на Шепетівським «Ветсанзавод».

З метою профілактики та недопущення в дальнішому проявів даної хвороби давно і успішно застосовуються живі та інактивовані вакцини – бешивак, бешиформ, ВР-2 і інші. Депоновані вакцини (бешивак) використовують з профілактичною метою в благополучних господарствах, а також у разі раптового виникнення захворювання  згідно настанови по приміненню (поросят з 2,5 міс. і доросле поголів»я двічі з інтервалом 12-14 діб, імунітет виробляється через 7-10 днів і утримується не менше 6 місяців). Бешифор використовується для запобіжних та вимушених щеплень також двічі (молодняк з 2 місяців), але через 4-5 міс. потрібна ревакцинація. ВР-2 також приміняється в неблагополучних господарствах (поросята з 2-х місяців), ревакцинація через 20-25 діб і слідуюча через 4-5 місяців, свиноматок незалежно від термінів супоросності прищеплюють одноразово.

Для знищення збудника в навколишньому середовищі (клітки, предмети догляду, стіни і інше) піддають обов’язковій дезінфекції, а тому громадянам, в яких в дворогосподарствах були подібні випадки проявів захворювання, прохання звернутися в Полонську дільничну лікарню ветеринарної медицини для отримання сучасних, ефективних дезінфікуючих засобів (безкоштовно) для проведення дезінфекційних заходів в своїх дворогосподарствах.

З метою профілактики даного захворювання головам та старостам громад району необхідно скласти списки власників свиней, які бажають провести щеплення, для закупівлі необхідної кількості вакцини і проведення подвірного обходу для вакцинації тварин за помірну плату (вартість дози вакцини, шприца і введення).

Легше попередити дану хворобу, чим нести значні втрати від лікування, загибелі тварин.

Пам’ятайте, що жодна хвороба не  приносить доходів в дворогосподарство і не поліпшує добробут жителів.

 

Шепетівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь