Ранні овочі - вітамінний коктейль чи суміш нітратів та пестицидів?

Дата: 10.04.2024 14:40
Кількість переглядів: 135

      З настанням весни на споживчому ринку з’являється все більше ранньої овочевої та фруктової продукції. Проте перша парникова зелень і овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі».

Фото без опису
     Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На ринках кожен продавець зобов’язаний мати висновок лабораторії санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію, зокрема і про рівень нітратів у перевірених продуктах харчування. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути товаро-транспортні накладні.
      Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, у результаті чого отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і часто шкідливі плоди. Нітрати схильні перетворюватися у нітрити, солі азотистої кислоти, зокрема останні є неймовірно шкідливими. Нітрати – особливо небезпечні серед речовин, що забруднюють продукти харчування. Допустима добова доза (ДДД) нітратів для дорослої людини встановлена на рівні 5 мг/кг/добу, а для дітей раннього віку – 2,5 мг/кг/добу.
     ДДД для дітей молодших вікових груп: для новонароджених дітей – 9,45 мг/добу, дітей 6-12 місяців – 45 мг/добу, дітей 1-3 років – 56,88 мг/добу, дітей 4-6 років – 141,25 мг/добу. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку.
      Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів організм людини може вивести протягом короткого часу, але перенасичення ними призводить до важких форм отруєнь. Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.


    Якою є допустима норма нітратів?
    Залежно від умов вирощування, в огірках допустима норма нітратів – 150-300 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000 мг/кг, у помідорах – 150 мг/кг, в зеленій цибулі – до 800 мг/кг, в ранній капусті – до 900 мг/кг, в редисці – до 1200 мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг. У перших ягодах – полуниці, черешні та вишні – нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.
Які овочі найбезпечніші?
     Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька.
      А найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів – бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.

 

       Як вибрати найменш шкідливий продукт?
– купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;
– не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. У такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів у кожній конкретній партії;
– купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
– під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
    

     Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах?
     Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті.
      Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин.

 

      Зокрема:
– перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
– очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
– нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках. Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
– перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
– піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;
– приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
– нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.
        Шепетівський районний відділ ДУ "Хмельницький ОЦКПХ МОЗ" також надає послуги щодо визначення концентрації нітратів у овочах та фруктах, тому якщо Ви хочете провести вищевказані дослідження, можете звертатися до нашої установи за адресою м. Шепетівка, вул. Захисників України, 70.


        Бережіть себе, своїх дітей та рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь