ОБЕРЕЖНО!!! ГРИП ПТИЦІ
Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області на узбережжі річки Дністер, с. Гордівці Рукшинської територіальної громади Дністровського району Чернівецької області було зареєстровано падіж лебедів. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Випробувальному центрі Вінницької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 23.12.2023 року встановлено діагноз на грип птиці.
Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) — це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.
Вважається, що усі птахи сприйнятливі до даної інфекції, але деякі види менше, ніж інші. Мігруючі водоплавні птахи - частіше дикі качки - є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Вони найменш сприйнятливі до інфекції. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней.
Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Захворювання людей відбувалися в той же самий час, коли мала місце епідемія високопатогенного «пташиного грипу», і були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійських птахів. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. Більшість випадків захворювання людей відбулося в сільських районах, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. Випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини не виявлено.
Хвороба призводить до високих економічних збитків пов'язаних зі знищенням хворих птахів, ліквідацією осередків захворювання, економічними обмеженнями. При широкому поширенні збудника інфекції серед птахів збільшується можливість захворювання людей внаслідок передачі вірусу.
Інфікуватися вірусом пташиного грипу можна при догляді за хворою або контакті з мертвою птицею. Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний.
Інкубаційний період у середньому 3 дні (від 2 до 4). Інфекція серед свійської птиці може бути неочевидною (безсимптомною) або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).
Як не заразитися на пташиний грип?
1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.
2. Не слід без потреби доторкатися до птиці - не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.
3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.
4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту - використання захисних масок. Також ефективним є застосування оксолінової мазі, ремантадину, інших противірусних препаратів, вітаміну С, імуностимуляторів.
5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85 С° - за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.
6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді - їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.
7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.
Шепетівське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Хмельницькій області