Вимоги до якості питної води

Дата: 26.07.2023 15:35
Кількість переглядів: 86

Фізіологічне значення води для людини полягає в тому, що вона входить до складу всіх біологічних тканин. Фізіологічна потреба людини в питній воді складає близько 2,5-3 л на добу. У звичайних умовах кількість випитої рідини становить 1-1,5 л/добу, додатково з продуктами харчування надходить 1-1,2 л води, а також у результаті окислення харчових речовин в організмі утворюється до 0,5 л води. Організм людини погано переносить зневоднення: втрата 10% води призводить до порушення обміну речовин, а втрата 20-22% призводить до смерті.

Фото без опису

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий хімічний склад. Для виробництва питної води треба надавати перевагу воді підземних джерел питного водопостачання населення, надійно захищених від біологічного, хімічного та радіаційного забруднення.

Гігієнічну оцінку безпечності та якості питної води проводять за показниками епідемічної безпеки (мікробіологічні, паразитарні), санітарно-хімічними (органолептичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні) та радіаційними показниками.

 

Стаття «Вода – це життя, а чиста вода - основа здоров’я».

 

 

Якісна питна вода – запорука здоровя

Вода – це джерело життя і від якості цього джерела залежить наше здоров’я. Чиста, збагачена природними елементами вода, дає людині наснагу, тонізує, живить людський організм. І навпаки — брудна, перенасичена шкідливими речовинами вода, може стати причиною інфекційних захворювань (холери, черевного тифу, сальмонельозу, бруцельозу, лептоспірозу, гепатиту А) або отруєнь.

Якість питної води погіршується з кожним роком. Причинами цього є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи. Недосконалість систем централізованого очищення води і критичний знос водопровідних мереж посилюють ці проблеми.

https://consumerhm.gov.ua/3304-yakisna-pitna-voda-zaporuka-zdorov-ya

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 

Знай свої права: купуєте питну воду? Зверніть увагу на етикетку

Держпродспоживслужба нагадує, що якість і безпечність питної води є одним із факторів здоров’я та санітарного благополуччя населення. Показники якості питної води в Україні повинні відповідати Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затвердженим наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400, відповідно до яких питна вода, призначена для споживання людиною, повинна бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Окремо слід зазначити, що при купівлі бутильованої питної води варто звернути увагу на етикетку, де має бути обов’язково зазначена наступна інформація:

https://dpss.gov.ua/news/znai-svoi-prava-kupuiete-pytnu-vodu-zvernit-uvahu-na-etyketku

Держпродспоживслужба України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь