Громадські обговорення (слухання) членів Михайлюцької територіальної громади

Дата: 24.05.2023 12:56
Кількість переглядів: 108

05.05.2023 року у селі Михайлючка, відбулися Громадські обговорення (слухання) членів Михайлюцької територіальної громади.

Окрім ініціативної групи жителів громади, які займалися підготовкою громадських обговорень, також були присутні жителі громади, представники Михайлюцької сільської ради та працівники Шепетівського відділу.

Основна тема громадських обговорень була: «недопущення розроблення Городнявської ділянки Буртинського родовища графітів товариством з обмеженою відповідальністю «Спис Україна».

Після вирішення усіх підготовчо–організаційних питань, присутні перейшли до формування основних питань порядку денного:

  • Обговорення ступеня інформованості та думки громади, стосовно майбутньої діяльності щодо розробки Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту на території Михайлюцької ТГ ТОВ «Спис Україна».
  • Оцінка громади можливих екологічних наслідків видобування графіту відкритим шляхом поблизу населених пунктів.
  • Встановлення громадського контролю органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за розглядом питань відносно оформлення дозвільної документації та проведення діяльності ТОВ «Спис Україна», щодо розробки Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту на території Михайлюцької ТГ.

 

Короткий зміст по питанню: обговорення ступеня інформованості та думки громади, стосовно майбутньої діяльності щодо розробки Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту на території Михайлюцької ТГ ТОВ «Спис Україна», наступний – жителі громади дізналися інформацію, щодо майбутньої діяльності ТОВ «Спис Україна» із засобів масової інформації, а саме районна газета «Шепетівський вісник» публікація від 01.03.2023 року. Збентеження громади щодо даного родовища виходить з декількох основних чинників: розробка відкритим шляхом з глибиною родовища до 150 метрів; добування корисних копалин вибуховим шляхом; постійний пил; пересування важко-габаритного транспорту; зневоднення підземних рік, тощо. Додатково поставлено до відома жителів громади, що власники та кінцеві бенефіціари ТОВ «Спис Україна» – є фізичні та юридичні особи Турецької Республіки. Такий факт підняв велике обурення громади, трактуючи тим, що під час війни в країні, влада країни продає національне багатство для іноземців та нехтує правами народу та наших захисників, що є неприпустимим, тим паче у такі складні часи.

Представники сільської ради, також повідомили присутніх, що на адресу органу місцевого самоврядування не надходило жодного листа від відповідних органів державної влади, щодо майбутнього виставлення спеціального дозволу на користування надрами на аукціон.

По даному питанню було ухвалено наступне: Громада не була повідомлена про наміри державних органів, щодо продажу спеціального дозволу по видобуванню графіту та про можливі наслідки, пов’язані з такою діяльністю на території громади. Проте громада Михайлюцької ТГ вирішила, що діяльність по розробці Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту не входить до її планів розвитку.

Зміст обговорень щодо питання: Оцінки громади можливих екологічних наслідків видобування графіту відкритим шляхом поблизу населених пунктів,  має наступну інформацію – при безпосередньому видобуванні будь-яких корисних копалин є багато шкідливих чинників, як для екологічної системи так і для людей. З повідомлення одного із жителів громади, який усе своє життя пропрацював гірничим інженером, маємо наступну інформацію для роздумів, щодо одного із найбільш небезпечного чинника при розробці кар’єру – це дрібнодисперсний пил.

Дрібнодисперсний пил – це забруднювач повітря, що завдає найбільшої шкоди здоров’ю людини. Джерелами такого пилу є автомобільний та інший транспорт з двигунами внутрішнього згорання, механізми та операції при роботі яких відбувається руйнування гірських порід (кар’єри усіх видів), тощо. Даний вид пилу під дією сонячних променів і за участю озону утворює в атмосфері ще більш токсичні сполуки. Окрім вищевказаних шкідливих факторів існує ще чи не мала низка, яка буде розповсюджуватися на десятки кілометрів від кар’єру.

Для належної роботи кар’єру, відповідно до досліджень даного родовища, потрібно понести ще велику кількість фінансових затрат. Одна з таких – це є відселення населених пунктів, які входять в охоронну зону родовища та які будуть попадати в зону шкідливих викидів при видобуванню.

Не так багато на території Михайлюцької громади проживає тих людей, які застали часи розвідки Городнявської ділянки Буртинського родовища графітів, орієнтовно 1972 – 1976 роки. Вони свідчать, що при розвідці родовища, геологічні служби не законсервували бурильні свердловини, у зв’язку з чим на даних територіях піднявся рівень онкологічних захворювань серед населення, аніж у населених пунктах, що віддалені від родовища орієнтовно на 20 та більше кілометрів.

По даному питанню громада ухвалила наступне: Громада вважає майбутні екологічні наслідки діяльності ТОВ «Спис Україна» по розробці Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту вкрай ризиковими та несприятливими для життєдіяльності мешканців громади.

На завершення громадських обговорень, було обрано представників громади для здійснення громадського контролю за органами виконавчої влади та місцевого самоврядування за розглядом питань, пов’язаних із Городнявською ділянкою Буртинського родовища графіту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь