Звернення Михайлюцької громади до Президента України

Дата: 01.05.2023 15:03
Кількість переглядів: 224

У такі складні часи, що переживає Наша країна та кожен громадянин України, ми маємо гуртуватися та єднатися задля однієї найголовнішої мети!

Натомість, на сьогоднішній час, Михайлюцька громада зіштовхнулася із проблемою всеукраїнського масштабу, а саме: без будь яких листів, звернень, погоджень, повідомлень, тощо, Державна служба геології на надр України у 2021 році на електронних торгах (далі Аукціон), продала спеціальний дозвіл (далі Ліцензія) на користування надрами, щодо видобування графіту та підземних вод, а назва самого родовища називається – Городнявська ділянка Буртинського родовища.

Жителям Михайлюцької громади стало відомо про наміри розробки даного родовища із засобів масової інформації, а саме: районна газета «Шепетівський вісник», публікація від 01.03.2023 року №9 (15981). У даному тиражу опубліковано Повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля. Замовником публікації є директор, компанії переможця Аукціону, товариство з обмеженою відповідальністю «Спис Україна» код ЄДРПОУ: 36929125, Чакмак Фират.

Відповідно до вищезгаданого Повідомлення, жителі громади висловили своє занепокоєння перед депутатським корпусом Михайлюцької селищної ради та низкою державних установ.

На що черговою тридцять п’ятою сесією Михайлюцької сільської ради, були розглянуті Звернення жителів громади та прийнято рішення №16 від 23.03.2023 року, щодо підготовки звернення до Президента України, кабінету міністрів України, Верховної ради України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та відповідних контролюючих органів державної влади, щодо недопущення розробки Городнявської ділянки Буртинського родовища графіту, яке знаходиться на території Михайлюцької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

У ст. 13 Конституції України зазначено: «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами права власності народу відповідно до закону.

Власність зобов’язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.

Держава забезпечує захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб’єкти права власності рівні перед законом.»

Вивчивши питання розробки родовища, з’ясувалося наступне, що ТОВ «Спис Україна», переможець Аукціону, являється приватним товариством, на 100% засновниками та кінцевими бенефіціарами, якого є юридичні та фізичні особи Турецької Республіки (нерезиденти України). Даний факт прямо порушує конституційні права українського народу на землю та надра України – це є неприпустимо!

Відповідно до системи координат, родовище розташоване між двома селами на відстані менше одного кілометра – це с. Михайлючка та с. Городнявка і орієнтовно 1/3 території населеного пункту с. Заморочення.

Ми можемо проаналізувати перспективи Городнявської ділянки Буртинського родовища графітових руд з урахуванням негативних наслідків, а саме:

  1. У санітарно – захисну зону кар’єру попадають житлові, господарські та суспільні будівлі близько розташованих сіл Михайлючка, Городнявка і Заморочення з їхнім відселенням. У 2018 році питання включення Городнявської ділянки Буртинського родовища графітів до переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон, розглядалося на сесії Хмельницької обласної ради, у зв’язку із потребою відселення жителів вищезгаданих сіл та непогодженням із власниками земельних ділянок, сесією Хмельницької обласної ради було відмовлено Державній службі геології та надр України у погоджені їх пропозиції.
  2. ТОВ «Спис Україна» у своєму Повідомлені про планову діяльність, вказують, що глибина розробки кар’єру буде проводитися до 150 метрів. Дана діяльність призведе до повного осушення територій навколишніх населених пунктів. Такі дії у майбутньому знищать будь які форми сільського господарства, городництва та садівництва. Усі колодязі та мало глибинні свердловини будуть без води. Водоносний горизонт підземних вод знизиться більш ніж на 150 метрів.
  3. Основними джерелами забруднення для гірничо–збагачувального комбінату є кар’єр, збагачувальна фабрика та хвостосховище. Хвостосховище – це гідротехнічна споруда, комплекс спеціальних споруд та обладнання, які призначені для складування або захоронення радіоактивних, токсичних та інших відвальних відходів збагачення корисних копалин. Така діяльність призведе до розсіювання на великі території дрібнодисперсного пилу, який в свою чергу може викликати у людей респіраторні захворювання до прикладу бронхіт, астма, пневмонія та збільшення ризиків захворювання раку легень. Даний вид пилу перед тим як осісти на рослинах та ґрунті тривалий час знаходиться у атмосфері, чим забруднює атмосферне повітря та екосистему в цілому, така діяльність за роки, на десятки кілометрів створить середовище схоже за умовами на пустелю.
  4. Корисні копалини, які будуть вийматися для доступу до графіту, мають включення порід, які відносяться до другої групи за ступенем радіоактивності.
  5. Декілька цифр – на відстані 0,7 кілометра знаходиться залізнична станція Майдан–Вила; на відстані 0,3 кілометра проходить залізничне сполучення Шепетівка – Звягель (Новоград–Волинський); на центральній частині родовища з півночі на південь перетинає ЛЕП потужністю 35 кВ. Про відстань місцезнаходження родовища до населених пунктів, повторимося, села Михайлючка та Городнявка знаходяться на відстані менше одного кілометра від родовища та 1/3 частина села Заморочення знаходиться під самим родовищем. Уся інфраструктура підлягає перенесенню за межі санітарно–захисної зони або повного знищення.

Михайлюцька громада просить Президента та органи державної влади допомогти вирішити дане питання, щодо недопущення розробки Городнявської ділянки Буртинського родовища графітів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь