Профілактика інфекційних захворювань в стоматології: що потрібно знати

Дата: 21.03.2023 10:49
Кількість переглядів: 111

Здорові зуби – це ознака не тільки гарного здоров’я порожнини рота, але і загального стану Вашого організму.  

           За останню пару років на Шепетівщині відкрилось та працює чимало стоматологічних кабінетів,  і це дуже добре, бо ми маємо змогу обрати собі лікаря та місце, яке нам до вподоби, але треба пам’ятати, що візити до стоматолога не завжди закінчуються вдало.

       За статистикою більше половини випадків зараження на стафілококові інфекції, СНІД, вірусні гепатити В та С, стається саме під час візитів до стоматолога. І причиною цьому – не погані лікарі, а ігнорування чи не змога забезпечити інфекційну безпеку у стоматологічних кабінетах або клініках.

         Передача інфекції в стоматології  може відбуватись через повітря, руки лікаря, інструменти, дистильовану воду, пилюку, апаратуру, устаткування, інвентар та ін. Інфікування відбувається контактним шляхом

( прямимбезпосередньо через руки, непрямим через предмети (рушники, інструменти, дверні ручки тощо), імплантацій ним –  попадання сторонніх тіл в рану, повітряно - крапельним - від джерела інфекції з захворюванням  органів дихання, пиловим- через пилюку (стафілокок, палички туберкульозу).

Щоб запобігти виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб в стоматології, треба суворо дотримуватись правил асептики, яка  складається з двох основних моментів: дезінфекції (очищення) і стерилізації (повне знищення всіх патологічних організмів). Якість останньої процедури контролюється. Крім цього, є технологія визначення наявності прихованої крові на багаторазових пристроях. Слино відсмоктувачі, одяг та ін’єкційні голки зараз використовують одноразові. Для обробки поверхонь у кабінеті застосовуються спеціальні дезінфектори та кварцові лампи.

Як убезпечити себе від зараження. По перше,  варто звернути увагу на чистоту кабінету, не повинно бути ніяких біологічних рідин та частинок після попереднього відвідувача. Перед прийомом необхідно попросити лікаря показати посудину з знезаражуючим розчином для дезінфекції інструментів, простежити щоб стоматолог одягав нові рукавички та маску, відкривав упаковки з одноразовими пристосуваннями в присутності Вас. Якщо навіть все гаразд, але страх є, можна сміливо розпитати лікаря про те, як проводилась стерилізація і які засоби використовувались. У кожній клініці або стоматологічному кабінеті має бути своя стерилізаційна кімната, в якій проводиться повноцінний цикл знезараження, стерилізації інструментів та робочих поверхонь. На законодавчому рівні прописані норми та час стерилізації для всіх приладів. Також повинна бути спеціальна аптечка, призначена для надзвичайних випадків.

Контроль стерильності у закладах охорони здоров’я, в тому числі стоматологічних пунктах  перевіряється відповідно до наказу МОЗ України  від 11.08.2014 року № 552  Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів в закладах охорони здоров’я». Частота проведення досліджень має становити не менше ніж один раз на три місяці.

Для оцінки якості обробки інструменту проводять спеціальні проби. Так, після проведення дезінфекції та передстерилізаційної обробки проводять проби якості. Азопірамова проба виявляє наявність слідів крові. Контроль роботи стерилізаційного обладнання проводять за допомогою хімічних індикаторів та бактестів. Регулярне проведення таких проб дозволяє оцінити якість обробки інструментарію та у разі виявлення похибок оперативно вжити заходів.

          Здоров’я у кожної людини одне, і якщо слідкувати простим і зрозумілим інструкціям, то похід до стоматолога виявиться безпечним та продуктивним.  Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь