Обережно – дикорослі гриби!
З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому не рекомендовано вживати гриби людям з хворобами шлунково - кишкового тракту, вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.
Задля профілактики та запобігання отруєнням дикорослими грибами нагадуємо, на що потрібно звертати увагу під час збирання та вживання грибів:
– не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
– остерігайтеся пластинчатих грибів;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
– не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій;
– під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або проводити їх заготовку;
– не вживайте грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям;
– відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів зберігайте в емальованому посуді в холодильнику не більше доби.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. До основних ознак отруєння грибами відносяться: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, задуха, судоми, поява галюцинацій та марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами. Промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла). До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.
Лікар із загальної гігієни
відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного
законодавства Яна ДРЕМУХА