Основні санітарно-гігієнічні вимоги щодо приготування, зберігання страв при проведенні масових заходів

Дата: 18.07.2022 12:02
Кількість переглядів: 352

            Багаторічні спостереження свідчать, що частіше спалахи харчових отруєнь виникають при проведенні масових заходів, у результаті порушень технології приготування страв та правил їх зберігання. У літню пору року високі рівні температури повітря сприяють накопиченню  мікроорганізмів у навколишньому середовищі, звідки вони і потрапляють на харчові продукти з немитих рук, з пилом, водою, з брудної тари, їх також можуть занести мухи, гризуни тощо.

         До продуктів, які швидко інфікуються, псуються і викликають харчові отруєння, передусім відносяться молочні, м’ясні, рибні продукти, кремові кондитерські вироби.  

Фото без опису

         Основними причинами спалахів є використання  продовольчої сировини сумнівної якості (без документів, які засвідчують її якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, залучення до приготування страв  випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни та ін.

         У будь – якому закладі громадського харчування важливо дотримуватись правил безпечності харчових продуктів. Від цього в першу чергу залежить здоров’я відвідувачів, тому  при проведенні масових заходів, з ціллю профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, всі суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють свою діяльність у сфері ресторанного бізнесу та громадського харчування повинні дотримуватись санітарно – гігієнічних вимог щодо виготовлення та зберігання страв, а саме:

  •  послідовності технологічних процесів кулінарної обробки харчових продуктів;
  •  правил товарного сусідства, не допущення сумісного зберігання сировини та       готової продукції в холодильному обладнанні;
  • правил особистої гігієни під час виготовлення продукції;
  • забезпечуватися гарячою та/або холодною питною водою у необхідній кількості.       Вода, що використовується для виробництва готових страв та обігу харчових      продуктів (у технологічному процесі та/або є інгредієнтом) повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10;
  • забезпечення миючими та дезінфікуючими засобами, рідким милом та паперовими рушниками;
  • забезпечення в достатній кількості відповідно маркованим розроблювальним інвентарем, посудом;
  • недопущення до приготування страв осіб, які не мають спеціальної освіти, не пройшли профілактичний медичний огляд у встановленому законодавством порядку (обовязкова наявність списків осіб з відмітками про пройдений періодичний медичний огляд та допуск до роботи);
  • для зберігання готової їжі застосовувати спеціалізоване технологічне обладнання;
  • утримування холодильників та контейнерів із їжею у чистоті, щоб бактерії не потрапили у готову їжу;
  •   харчові продукти, у тому числі готові страви, повинні зберігатися відповідно до умов, які зазначені в маркуванні відповідних харчових продуктів;
  • готові страви мають зберігатися в окремих приміщеннях від неперероблених та частково перероблених харчових продуктів;
  • проводити обов’язковий лабораторний контроль якості готової продукції, згідно чинного законодавства.

          Дотримання цих простих правил є успіхом в профілактиці шлунково-кишкових захворювань.

           Будьте здорові та бережіть здоровя своїх рідних та близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь