Порядок присвоєння почесного звання "Мати-героїня"

Дата: 30.05.2022 10:45
Кількість переглядів: 1085

     Почесне звання України «Мати-героїня» у нашій державі було встановлено у 2004 році з метою посилення уваги до проблем народжуваності і зміцнення інституту сім’ї, відзначення кращих матерів, які забезпечують належні умови для всебічного розвитку дітей, зміцнення їх здоров’я і духовного розвитку. Це звання присвоюється жінкам – громадянкам незалежної України і є найвищою державною нагородою для багатодітних матерів. Звання «Мати-героїня» присвоюється Президентом, про що видається відповідний указ. Особі, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка.

     Згідно з «Положенням про почесні звання України», затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року №476/2001 почесним званням України «Мати-героїня» відзначаються жінки, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у т.ч. дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку (зазначаємо, що п’ятій дитині обов’язково повинно бути вісім років) враховуючи вагомий особистий внесок у справу виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей, за материнську самовідданість, забезпечення умов для повноцінного розвитку здорових, гармонійно розвинутих особистостей, громадян незалежної України.

       Відповідно до Указу Президента України від 02 липня 2016 року  № 284/2016 «Про внесення змін до Положення про почесні звання України» внесені зміни до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476 "Про почесні звання України" (зі змінами, внесеними Указами від 21 серпня 2004 року № 963 та від 28 липня 2007 року № 674) (додаток 1).

       До розгляду питання про нагородження почесним званням України „ Мати-героїня”, багатодітним матерям необхідно звернутися за місцем роботи (для працюючих) чи до міської, селищної, сільської ради (в т.ч.ОТГ) із відповідною заявою. Багатодітній матері необхідно подати визначений перелік документів (додаток 2).

      На основі поданих документів органами місцевого самоврядування готується Нагородний лист встановленого зразка (додаток 3).

      Опісля розгляду кандидатури, збори колективу чи міської, селищної, сільської (в т.ч.ОТГ) ради приймають рішення про підтримку кандидатури на висунення за здобуття почесного звання „Мати-героїня” чи відмову. Рішення сесії міської, селищної, сільської ради (в т.ч.ОТГ) чи зборів трудового колективу (витяг з протоколу) про порушення клопотання  перед райдержадміністрацією про присвоєння звання „Мати-героїня” та пакет документів, наданих багатодітною матір’ю, подаються до відділу організаційної роботи та нагород апарату райдержадміністрації.

     Районна державна адміністрація може утриматися  від клопотання про присвоєння почесного звання у разі негативної характеристики з місць навчання чи роботи дітей, їх способу життя, позитивних довідок про наявність судимості в особи, яку представляють до нагородження, та у кожного з дітей, яким виповнилося  14 років чи що діти не перебувають на обліку правопорушників віком  від 6 до 14 років.

    Згідно з Положенням про почесні звання, присвоєння почесних звань здійснюється указами Президента, які формуються Адміністрацією Президента України. Чинним законодавством не визначено термінів присвоєння почесного звання. Про підписання Президентом України відповідного указу про присвоєння почесного звання “Мати-героїня”, місце та час вручення нагрудного знака і посвідчення повідомляє місцева державна адміністрація.

    Право на отримання одноразової винагороди жінка набуває тільки  після присвоєння їй указом Президента України почесного звання України “Мати-героїня”.

Виплата одноразової грошової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня” здійснюється згідно з Указом Президента України від 25 грудня 2007 року № 1254 та  відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2011 № 268 (зі змінами), і виплачується управлінням праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації, за заявою жінки, при пред’явленні копії паспорту шляхом зарахування коштів на банківський рахунок  або на поштове відділення зв'язку. У разі смерті жінки, якій присвоєно почесне звання України "Мати-героїня", виплата зазначеної винагороди спадкоємцям чинним законодавством  не передбачена.

       Винагорода виплачується всім жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”, у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №284/2016 Про внесення змін до Положення про почесні звання України.

 

 

Перелік документів, які потрібні для отримання почесного звання "Мати-героїня".

 

 

НАГОРОДНИЙ ЛИСТ для представлення та відзначення державною нагородою України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь