Хто зобов’язаний застосовувати РРО та яка відповідальність за не проведення розрахункових операцій через касовий апарат з 1 січня 2022 року?

Дата: 22.02.2022 12:04
Кількість переглядів: 225

Вкотре нагадуємо, що з 2022 року підприємці – платники єдиного податку на другій, третій та четвертій групі, при здійсненні готівкових розрахунків повинні застосовувати касові апарати. Виключення стосуються платників єдиного податку І групи. 

          Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 23.12.2021 № 1359, яка внесла зміни до постанови №1336, якою передбачено звільнення підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), від обов'язкового застосування РРО, але із застосуванням КОРО (книг обліку розрахункових операцій) та РК (розрахункових квитанцій), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів мінімальної заробітної плати, який у 2022 році дорівнює 1 085 500 гривень. Але необхідно застосовувати РРО на території села, якщо роздрібна торгівля здійснюється в одному торговельному об’єкті, в якому також здійснюється реалізація підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля. Крім того Уряд делегував право сільським радам самостійно приймати рішення про обов'язковість застосування РРО на їх території.

           Підприємці, які здійснюють діяльність у населених пунктах із населенням більше ніж 25 тисяч осіб при використанні РРО зобов’язані встановлювати і платіжні термінали.

           Звертаємо увагу, за незастосування РРО чи ПРРО платниками під час проведення розрахункових операцій актуальне законодавство на сьогодні передбачає накладення штрафів у розмірах 100% вартості реалізованих товарів чи послуг за перше порушення і 150% вартості за повторне порушення. Не забезпечення продавцями товарів можливості провести розрахунки за допомогою платіжних карток через платіжний термінал до суб'єктів господарювання застосовується штраф у розмірі 8500 гривень.

           Крім зазначеного нагадуємо, що з 26 листопада 2021 року мають вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.09.2021 №496, платники єдиного податку на ІІІ групі, які зареєстровані платниками ПДВ, а також підприємці-платники єдиного податку що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення та ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння.

          Підприємці – платники єдиного податку І, ІІ груп та платники єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками ПДВ мають вести облік доходів, шляхом їх помісячного відображення, у довільній формі в паперовому чи електронному вигляді.

              У зв’язку з тим, що наразі є проблема з придбанням традиційних касових апаратів і відповідно щоб бізнес не порушував законодавство, а працював в правовому полі рекомендуємо суб’єктам господарювання реєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, який може використовуватись на планшеті, смартфоні чи комп’ютері. Такий програмний продукт надається ДПС безкоштовно і його реєстрація здійснюється в короткі терміни.

          Платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформацію і відеоуроки з даного питання в розділі «Програмні РРО» з вебпорталу ДПСУ (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), а  у разі виникнення питань можуть отримати інформаційну підтримку в Центрі обслуговування платників Шепетівської ДПІ за номерами телефоном (03840) 4-07-65 та (03840) 4-08-27.

     

Валентина Ординська, начальник Шепетівської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь