«Хмельницькгаз Збут»: злісних боржників попередили про ризик залишитися без газу

Дата: 27.01.2022 14:23
Кількість переглядів: 669

На початок 2022 року борги населення перед ТОВ «Хмельницькгаз Збут», що працює під брендом «ТВІЙ ГАЗЗБУТ», перевищили 667 млн грн. Лише за останній місяць заборгованість зросла на 134 млн грн.

Невчасно або неповністю сплачують за використане блакитне паливо більш ніж 70% споживачів. Найбільші суми винні жителі Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Красилова та Старокостянтинова.

Наявна ситуація загрожує стабільному наданню послуг з газопостачання, адже вимиває обігові кошти компанії.

«Довгострокові тарифи «Хмельницькгаз Збуту» захистили 409 тис домогосподарств регіону від здорожчання блакитного палива під час світової енергокризи та холодів. До травня 2022 року кубометр для них коштуватиме 7.99 грн. Однак за поставки «соціального» ресурсу для населення нам потрібно вчасно розраховуватися з НАК «Нафтогаз України». Тому для безперебійного забезпечення подолян газом вкрай важливе значення мають вчасні платежі за надані послуги. Це потрібно робити щомісяця до 25 числа. Ми вдячні усім, хто сумлінно виконує свої фінансові зобов’язання», – підкреслює директор ТОВ «Хмельницькгаз Збут» Андрій Левицький.

Задля ровз’язання проблеми неплатежів газовики систематично комунікують з «ризиковими» споживачами: телефонують до них, надсилають Viber-повідомлення та листи з проханням розрахуватися за надані послуги.

На жаль, деякі з них свідомо ігнорують діалог щодо погашення боргів. У такому разі на порушників платіжної дисципліни очікують суди, а у крайніх випадках – відключення.

Правове поле це дозволяє. Торік Президент ухвалив закон, за яким відключати боржників за комірне заборонено лише під час дії карантинних обмежень «червоного» рівня та протягом 30 днів після їх скасування.

Примусове стягнення боргів покладе на плечі відповідачів додаткові витрати. Крім протермінованих зобов’язань, доведеться сплатити судовий збір (2480 грн), а також 3% річних та інфляційних втрат.

Наразі попередження про припинення газопостачання надіслали 818 жителям Хмельниччини, що мають прострочену заборгованість. Разом вони винні 7,3 млн грн. Дехто з них «забув» сплатити понад 60 000 грн. Після попереджень 57 споживачів вже розрахувалися за використаний газ.

Варто зауважити, що «Хмельницькгаз Збут» є соціально орієнтованим постачальником. Тому, коли до компанії звертаються клієнти, які опинилися у складних життєвих обставинах, кожен випадок вивчається індивідуально, аби краяни не залишилися під час холодів без газу. Такі споживачі можуть погасити прострочені суми не одним платежем, а кількома частинами протягом 2-6 місяців. Для цього потрібно укласти договір реструктуризації боргів.

До того ж декілька тисяч підписників тарифу «Твій газ Рівномірний платіж» взагалі застрахували себе від боргів під час опалювального сезону, коли для обігріву домівок йде найбільше енергоресурсу. Завдяки сплаті за газ рівними частинами протягом року їхні рахунки за листопад і грудень загалом поменшали на 7.7 млн грн, порівняно з витратами за фактичне споживання.

Нагадаємо, Хмельниччина залишила "червону" зону карантину 15 грудня 2021 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь