Про що необхідно пам’ятати при відвідуванні лазні або сауни

Дата: 24.01.2022 10:57
Кількість переглядів: 320

За визначенням тлумачного словника, ла?зня (баня) – це спеціально обладнане приміщення для миття тіла з одночасною дією води і пари або гарячого повітря. Останніми роками лазні втратили своє безпосереднє призначення, а відвідування приватних бань або саун стало одним із популярних способів відпочинку та проведення дозвілля, особливо серед молоді.

Фото без опису

Інтернет-мережі рясніють приватними об’явами та запрошеннями відвідати той чи інший приватний заклад. Прикро, але досить часто люди користуються послугами приватних закладів, які взагалі не мають права на існування.

Про користь лазень і саун відомо багато, але мало хто знає про їх приховану небезпеку.

Самі найпоширеніші інфекції, якими можна заразитися в бані, є шкірні захворювання грибкової етіології. Найчастіше при відвідуваннях лазень, саун можна інфікуватися грибковими захворюваннями, які, як правило, пошкоджують шкіру та нігті стопи. Для попередження зараження грибками потрібно відвідувати сауну, маючи при собі індивідуальні гумові капці, а не надягати ті, які можуть пропонувати у закладах. Також не можна використовувати чужі гігієнічні засоби. Грибкові захворювання дуже погано піддаються лікуванню і потребується тривалий час, щоб їх позбутися.

Ще одне захворювання, яким можна заразитися під час відвідування лазні або сауни – побутовий сифіліс. Він зазвичай передається у місцях загального користування через рушники, засоби гігієни тощо. Тому в лазні необхідно використовувати тільки власні речі, особисті рушники, індивідуальні простирадла та сидіння для лежаків. У противному разі є загроза зараження висівкоподібним лишаєм.

Висівковоподібний лишай можна віднести як до захворювань, так і до косметичних вад. Захворювання характеризується появою на тулубі плям різної форми з коричнюватим відтінком. Під впливом сонячного проміння уражені ділянки шкіри не засмагають та відрізняються від загального кольору здорової шкіри. За відсутності проведення дезінфекційних заходів в басейнах можливо зараження глистяними інвазіями, вірусним гепатитом А. Також, є ймовірність інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ), який може деякий час існувати поза організмом людини та потрапляти до здорової людини через садна, порізи та подряпини на шкірі.

З метою попередження інфікування, необхідно дотримуватися загально-профілактичних рекомендацій при відвідуванні лазні (сауни):

-обов’язково користуватися власними гумовими капцями, індивідуальними засобами гігієни тіла (милом, губками для тіла, щітками, пемзою тощо);

-вкривати лежаки, крісла, лави, в т.ч. в кімнаті відпочинку, простирадлом;

-при виборі лазні (сауни) завжди звертати увагу на санітарно-гігієнічні умови. У вологому середовищі мікроорганізми розмножуються дуже швидко, і тому, якщо адміністрація закладу не знаходить часу на підтримку належних гігієнічних умов, про стовідсоткову безпеку говорити не доводиться. При виявленні в приміщеннях плісняви на поверхнях, яка є попереджувальним і показовим знаком, краще вибрати інший заклад.

Дотримання вищезазначених правил є запорукою Вашого здоров’я. 

Провідний фахівець відділу

державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства                                                            Ольга  РАЦИНСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь