Африканська чума свиней

Дата: 17.12.2021 14:41
Кількість переглядів: 362

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області 14 грудня 2021 року в с. Опришени Чернівецького району Чернівецької області встановлено захворювання свиней на африканську чуму.

Фото без опису

           Африканська чума свиней  – високо контагіозна хвороба свиней, що характеризується гарячкою, геморагічним діатезом, значними крововиливами, високою смертністю. Економічні збитки, заподіяні захворюванням, надзвичайно великі внаслідок майже 100%-ї загибелі хворих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку та на загрозливій території, а також витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів.

              Що необхідно робити в господарствах при виявленні хвороби?

        В умовах прогресуючого погіршення ситуації з АЧС в Україні будь-які аномалії в поведінці свиней чи ознаки захворювання (не кажучи про випадки загибелі), слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста. Ознаки хвороби, число вражених або загиблих тварин можуть бути надзвичайно розмаїтими в залежності від шляхів, дози зараження та інших обставин і не завжди відповідають типовому опису перебігу цього захворювання. Послідовність дій власників та подальших дій та заходів з боку держави регламентується відповідною інструкцією і розробленими для таких випадків планами дій. Про необхідні заходи, у разі обґрунтованості підозри, власника обов’язково повідомлять викликані спеціалісти. Підтвердження, або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Проби на АЧС має відібрати лише кваліфікований фахівець, з урахуванням усіх обставин інциденту. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації лише додатково її ускладнять та сприятимуть подальшому поширенню інфекції і можуть бути кваліфіковані як злочин з відповідними до його тяжкості процесуальними наслідками.

        Які заходи профілактичного характеру треба проводити, щоб уникнути захворювання?

         Найважливіше, це зрозуміти та правильно оцінити суть цієї небезпеки. Особливо це стосується приватних господарств, де в силу певних обставин немає можливості належним чином облаштувати свій хлів та відсікти контакти свиней з зовнішнім світом, проводити дезінфекцію транспорту, міняти одяг та вчиняти інші профілактичні дії. Тому ризики в таких господарствах більші, ніж там, де свиней утримують на належному організаційному та технологічному рівні.

        Щоб максимально запобігти зараженню своїх тварин вам необхідно дотримуватись наступних правил:

 - Тримайте тварин у закритих приміщеннях і не випускайте їх на вигули. - Обов’язково повідомте про наявність у вас свиней свого дільничного лікаря ветеринарної медицини, який зробить щеплення тварині проти класичної чуми свиней.

 - Закуповуйте доброякісні корми лише на офіційних ринках та вимагайте від продавців супровідні документи, що гарантують якість, безпечність та місце походження корму.

- Не згодовуйте тваринам корми без попередньої термічної обробки.

- Регулярно здійснюйте обробку ваших тварин проти комах та кліщів.

- Регулярно та комплексно боріться з мишовидними гризунами

- Зберігайте високу культуру господарювання, не намагайтеся несанкціоновано перевозити живих та забитих тварин без ветдокументів.

 - Здійснюйте подвірний забій тільки з дозволу державної служби ветеринарної медицини.

 - По можливості утримуйтесь від приватних поїздок до країн та зон, в яких зареєстровано африканську чуму свиней, ні в якому разі не перевозьте з неї тварин та продукцію тваринного походження.

 - Ні в якому разі не купуйте м'ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі, воно може бути небезпечним !!!

                                         Головний спеціаліст Шепетівського управління

                                         ГУ ДПСС в Хмельницькій області В.Савіцький


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь