ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ВИДАЧІ ПОСВІДЧЕНЬ БАТЬКІВ ТА ДИТИНИ З БАГАТОДІТНОЇ СІМ’Ї

Дата: 17.11.2021 13:11
Кількість переглядів: 626

     Згідно ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства», багатодітна сім'я - сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

     До складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

   Посвідчення батьків багатодітної сім'ї та посвідчення дитини з багатодітної сім'ї є документами, що підтверджують їх статус на право отримання пільг згідно з Законом України «Про охорону дитинства» та іншими законодавчими актами. 

  • Посвідчення видаються безоплатно.
  • Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видаються з 6 років. Після досягнення дитиною 14-річного віку в посвідчення вклеюється друга фотографія.
  • Строк дії посвідчення визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї і встановлюється з урахуванням перебування в сім'ї не менше трьох дітей у віці до 18 років.
  • Строк дії посвідчення дитини з багатодітної сім'ї визначається до досягнення дитиною 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосованим до неї, вона не набуває прав повноліття раніше (вагітність, шлюб, перебування у місцях позбавлення волі).
  • З 1 січня 2012 року набрала чинності норма, передбачена ч. 11 ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства», згідно з якою до складу багатодітної сім'ї входять діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років. Ця норма продовжує термін дії посвідчень батьків та дітей з багатодітних родин тим сім’ям, які мають троє дітей, старшій з яких вже виповнилося 18 років та, відповідно, продовжує термін одержання цією сім’єю усіх передбачених законодавством пільг.

Багатодітним сім’ям надаються такі пільги:

 

Відповідно до Закону України від 19.05.2009 р. № 1343-VI «По внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», який набув чинності з 1 січня 2010 року, для багатодітних сімей (виховують від 3-х і більше дітей) передбачено низку пільг для батьків і дітей до 18 років.

 

Батьки багатодітних родин мають право на отримання пільг:

 

  • 50% знижка плати за користування житлом (квартплата) в межах норм, передбачених чинним законодавством ;
  • 50% знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги)та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб в межах норм, визначених законодавством;
  • 50% знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
  • 50% знижка абонентської плати за користування телефоном, а також позачергове встановлення квартирних телефонів.

Діти із багатодітних сімей мають право на наступні пільги:

  • право на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризацію в державні та комунальні заклади охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсацію витрат на зубопротезування;
  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергову госпіталізацію;
  • безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі) автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, утому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;
  • безкоштовне отримання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок»;

 

 

Перелік документів, 

необхідних для надання (отримання) послуги з видачі

посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї

 

Письмова заява батька або матері про видачу посвідчень.

Копії свідоцтв про народження дітей.

Копії сторінок паспорта батька та матері з даними про прізвище, ім'я, по батькові, дату його видачі та місце реєстрації.

Копії ідентифікаційних кодів батьків.

Копія свідоцтва про шлюб ( крім батька або матері, які виховують дітей самостійно).

Довідка про склад сім’ї (оригінал).

Фотокартки (батьків та дітей старше 6 років по 2 шт.) розміром 3х4 см.

Довідка про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення уповноваженим органом не видавалися (у разі реєстрації батьків за різними місцями проживання).

Довідка з місця навчання дитини якій виповнилось 18 років з зазначенням форми навчання (денна) та строку закінчення навчального закладу.

Облікова картка.

Папка швидкозшивач.

 

За необхідності документи, що свідчать про зміну даних членів сім’ї: прізвища, імені, по батькові тощо.

Документи подаються особисто батьками.

Разом з копіями необхідно надавати оригінали документів для звірки.

Посвідчення видаються тільки батькам.

Правила користування посвідченнями батьків та дитини з багатодітної сім'ї

 

1. Посвідчення бажано обгорнути.

2. У разі досягнення дитиною 14-річного віку в посвідчення вклеюється нова фотокартка. Для цього необхідно звернутися до органу, що видав посвідчення.
3. Для подовження строку дії посвідчень (в разі народження дитини) до УСЗН Шепетівської РДА подаються документи, зазначені в переліку.

4. Для продовження терміну дії посвідчень батьків та посвідчення дитини з багатодітної сім'ї в зв’язку з навчанням дитини старше 18 років, до УСЗН Шепетівської РДА подається довідка з місця навчання дитини з зазначенням строку закінчення навчального закладу та документи, зазначені в переліку.

5. Довідка з місця навчання дитини з багатодітної родини старше 18 років надається кожні півроку до закінчення навчання.

6. Про втрату посвідчення необхідно обов'язково повідомити відділ УСЗН Шепетівської РДА

7. У разі втрати посвідчення батьків багатодітної сім'ї батьками додатково подається інформація щодо розміщення оголошення у друкованих засобах масової інформації.

8. У разі пошкодження, втрати посвідчення або заміни прізвища, імені та по батькові, встановлення розбіжностей у записах видається нове посвідчення після подання усіх документів, передбачених законодавством для його видачі (згідно з переліком).

9. У разі закінчення строку дії, а також пошкоджені посвідчення повертаються до органу, що видав посвідчення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь