Пам’ятка мисливцям про недопущення розповсюдження АЧС

Дата: 08.11.2021 14:01
Кількість переглядів: 314

    Фото без опису

Кожному мисливцеві необхідно знати про небезпеку, яку може спричинити африканська чума свиней (АЧС) і самому бути обачному та інформувати населення про загрозу, виникнення та розповсюдження АЧС.

     Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає домашніх та диких свиней, незалежно від породи, віку та статі. Люди африканською чумою свиней не хворіють. Методів лікування та вакцинації не існує.

     Хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків унаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в інфікованому осередку. Хвороба охоплює 40 – 65% поголів’я тварин, 85 – 100% з яких гинуть впродовж 6 – 13 діб.

     Це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю, змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів та високою смертністю.

     Характерними для хвороби є наступні ознаки: раптова загибель тварин, підвищення температури тіла до 40,5 – 42,0 ºС, зниження апетиту, в’ялість,

слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч

тазових кінцівок, можливі аборти у самок, синюшність шкіри та червонуваті – фіолетові плями черева, підгрудки, вух, п’ятачка та кінцівок.

     Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та

обслуговуючий персонал, при згодовувані харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

     У разі підтвердження спалаху захворювання проводяться характерні заходи запобігання розповсюдження хвороби шляхом швидкого гуманного безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічної чистки та дезінфекції приміщень та території утримання свиней.

Пам’ятайте! При підозрі захворювання тварин на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів.

Прості правила мисливцям щодо недопущення розповсюдження АЧС:

  • Уникайте забруднення вашого мисливського спорядження кров’ю дичини;
  • Мийте та дезінфікуйте руки, періть одяг, змінюйте та дезінфікуйте взуття після полювання;
  • Слідкуйте за чистотою свого авто, не допускайте забруднення його кров’ю дичини;
  • Не переміщуйте знайдену мертву тушу в іншу місцевість;
  • Пакуйте туші у водонепроникні пакети (мішки);

Як попередити розповсюдження АЧС (добутий кабан):

  •   Користувачі мисливських угідь мають подбати про проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
  •   Продукти полювання, які не використовуються людиною в їжу, утилізують шляхом спалювання або закопування на глибину 1,5 метрів негашеним хлорним вапном,щоб не допустити розтягування цих продуктів іншими тваринами.
  •   Обробляти туші добутих тварин в спеціалізованих облаштованих місцях на території мисливських господарств, які дозволяють провести неодноразову мийку та дезінфекцію.
  •   Транспортування продукції полювання до місця обробки – використовувати пластикові або металеві ємності, щоб не допустити попадання крові на грунт і транспортні засоби. Транспортування з

мисливських господарств здійснювати в непроникній тарі (наприклад, поліетиленові мішки), які після використання необхідно утилізувати.

         Після полювання провести дезінфекцію транспортних засобів і       

         пристосувань, що використовувались для перевезення, а також взуття, рук,          

         ножів, мотузок і інших пристосувань.

  •   При виявленні трупа дикого кабана або свійської свині негайно повідомте  Шепетівське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області та державну лікарню ветеринарної медицини.
  •   До прибуття фахівців ветеринарної медицини ніяких заходів не проводьте!!!

Увага!!! Кожен впольований дикий кабан підлягає обов’язковому дослідженню на африканську чуму свиней!!! Лише спільними зусиллями та правильними діями можна побороти  АЧС.

                        

                         Головний спеціаліст Шепетівського управління ГУ ДПСС

                                   в Хмельницькій області В.Савіцький


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь