ПІДСТУПНА ХВОРОБА - СИМУЛІОТОКСИКОЗ

Дата: 25.05.2021 11:57
Кількість переглядів: 1004

Фото без опису

З приходом весни і настанням теплих днів природа оживає. Після довгої зимової холоднечі прокидаються і всілякі комахи. Серед них мошки сімейства Simuliidae, які є основною причиною захворювання тварин, зокрема великої рогатої худоби, симуліїдетоксикозом. Мошки мешкають там, де є водойми з проточною водою. Вони є одним з компонентів гнусу, нападають на людей і сільськогосподарських тварин. Слина мошок містить сильну гемолітичну отруту, і потрапляючи в ранку при укусі, може викликати важку алергічну реакцію. Симуліотоксикоз виникає при масовому нападі на велику рогату худобу мошок.

     Епізоотологічні дані. Мошки поширені повсюдно. Більшість видів нападають на тварин в денні години, а в умовах полярного літа - цілодобово. У період масового льоту на тварину за 1 хвилину може нападати понад 1000 самок. Мошки небезпечні як проміжні господарі онхоцеркоза великої рогатої худоби і механічні переносники збудників сибірської виразки, туляремії та ін. Нападають на тварин і смокчуть кров тільки самки двокрилих комах. Комари - сутінкові кровососи, в спекотні дні мошки і мокреці нападають вранці і особливо ввечері, ґедзі активніші в жарку і задушливу погоду, нападають на тварин в кінці ранку - початку дня.

     Симптоми хвороби. Під час нападу гнусу втрачається продуктивність. Симуліотоксикоз проявляється на початку сильним занепокоєнням, потім пригніченням, саливацією, набряками  подгруддя і подщелепового простору, збільшенням лімфатичних вузлів, почастішанням пульсу і дихання, а також важкою задишкою. Смерть настає протягом 1-2 діб.

     Патологоанатомічні зміни. У полеглих тварин поряд з дистрофічними змінами в печінці, серці, нирках, скелетних м'язах і інших органах виявляють важкі порушення вазомоторних, обмінних і трофічних функцій нервової системи, що призводить до загибелі тварин. Трахеї і бронхи бувають повністю закупорені комахами. На розтині встановлюють крововиливи на внутрішніх органах, набряки підшкірної клітковини.

     Лікування. Симптоматичне, застосовують серцеві засоби, дихальні аналептики, внутрішньовенне введення глюкози, фізіологічного розчину кухонної солі, тіосульфату натрію у вигляді 5% -ного розчину, 0,02 г / кг, гемодезу та ін.

     Профілактика та заходи боротьби. Необхідно в період масового виплоду мошок тварин періодично обробляти інсектицидними засобами. Змінювати режим випасу.

 ЗА БУДЬ-ЯКУ ЗМІНУ ПОВЕДІНКИ ТВАРИНИ НЕОБХІДНО ЗВЕРТАТИСЯ ДО ВЕТЕРИНАРНОГО ФАХІВЦЯ.

                                                      Головний спеціаліст Шепетівського управління     

                                                  ГУ ДПСС   в Хмельницькій області В.Савіцький    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь